a
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales ac lectus.
Instagram Feed
Follow Us

Tips memasuki Tahun Baru 2018 Azdikamal.com

Assalamualaikum

Kami dari Team Azdikamal.com ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru 2018.

Semoga anda sentiasa ceria bersama keluarga tercinta. Disini kami ingin share sedikit Tips untuk memasuki Tahun Baru 2018 ini.

5 Tips bagaimana ingin merangka azam. Tidak terlambat lagi untuk kita rangka list azam baru kita untuk tahun 2018.
Sebelum itu, suka untuk saya kongsikan perihal cita-cita atau azam manusia menurut Kitab Nasihat Agama dan Wasiat Iman. Ianya terbahgi kepada 3 :

 
Kategori Pertama : Orang-orang yang terdahulu. Seperti mana kehidupan dan cita-cita para anbiya dan para siddiqin a.salam. Mereka selalu bersiap sedia untuk kehidupan akhirat dan menghadapi kematian. Mereka menumpukan semua perasaan mereka terhadap Allah s.w.t dan patuh akan perintahNya.

 
Kategori Kedua :
Orang-orang yang bersifat pertengahan dari golongan orang-orang yang baik dan taat. Mereka taat pada Allah. Mereka tidak lupa akan Hari Akhirat. Tidak sepanjang masa bersungguh untuk mengejar kemewahan dunia atau terpedaya dengan syahwat yang membinasakan. Tetapi dalam mereka menjalankan tanggungjawab, mereka tidak sekuat orang-orang dalam golongan pertama.

 
Kategori Ketiga :
Orang yang terpedaya dan bodoh. Mereka hanya ada angan yang panjang sehingga melupakan dalam urusan akhirat, apatah lagi untuk mengingati soal ajal dan maut. Hati mereka terikat dengan dunia dan sibuk mengumpul harta dunia.

Kita berada dalam kategori ke berapa ? Fikir-fikirkan …

 

Dibawah ini antara beberapa tips atau garis panduan untuk kita list azam apa yang kita ingin capai pada tahun ini.
1. Niatkan Kerana Allah.

عن أمير المؤمنين أبي حفص عمر بن الخطاب (رضي الله عنه) قال: سمعت رسول الله (صلى الله عليه وسلم) يقول: “إنما الأعمال بالنيات و إنما لكل امرئ ما نوى، فمن كانت هجرته إلى الله ورسوله، فهجرته إلى الله ورسوله، ومن كانت هجرته لدنيا يصيبها أو امرأة ينكحها، فهجرته إلى ما هاجـر إليه”.
(رواه إماما المحدّثين)

Maksudnya:

“Daripada Amirul Mukminin Abu Hafs Umar ibn al-Katthab Radhiallahu ‘anhu beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah Sallallahu’alaihiwasallam bersabda:

Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya kepada Allah dan Rasul-Nya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.
Mungkin benda ni ramai yang sudah biasa dengar, tetapi sejauh mana kita mampu jaga niat dalam kita melakukan tugas seharian kita. Niat adalah penting untuk membezakan antara ibadat dengan adat. Niat itu penting untuk membezakan antara amalan yang ditujukan kepada Allah atau kepada yang lain selain Allah.

2. Anggap Azam Kita Sebagai Ibadah.
Usaha memburu kejayaan sebenarnya satu ibadah. Tiap kali berusaha, kita niatkan kerana Allah supaya apa yang kita lakukan menjadi satu ibadah. Semuanya berbalik kepada tip pertama tadi. Bila kita buat tips pertama, yang kedua ini terjadi secara automatic. Moga apa yang kita lakukan dan kerjakan di balas dengan pahala, kerana ianya menjadi sebahagian daripada ibadah.
Dengan itu, jalan untuk kita berjaya dipermudahkan, tanda keredhaan Allah kepada usaha kita. Bekerja dan berusaha untuk mencapai apa jua azam adalah cara untuk kita mendekati Tuhan. Tanpa niat, apa yang kita lakukan tidak menjadi ibadah.

“Hai orang-orang yang beriman, janganlah harta-hartamu dan anak-anakmu melalaikan kamu dari mengingat Allah. Barangsiapa melakukan demikian maka mereka itulah orang-orang yang rugi”.
“Dan belanjakanlah sebagian dari apa yang telah Kami berikan kepadamu sebelum datang kematian kepada salah seorang di antara kamu; lalu ia berkata:”Ya Rabbku, mengapa Engkau tidak menangguhkan (kematian)ku sampai waktu yang dekat, yang menyebabkan aku dapat bersedekah dan aku termasuk orang-orang yang saleh”
“Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila datang waktu kematiannya. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan”.
(Al-Munafiqun : 9- 11)

 
3. Hubungan antara manusia, Hubungan dengan Allah.
Apa sahaja yang kita inginkan ,pastikan kita mendahulukan Allah yang Esa.
Dalam sebuah hadits Qudsi disebutkan :

“Pendekatan diri hamba-Ku yang paling Aku cintai adalah dengan sesuatu yang Aku wajibkan padanya. Dan jika hamba-Ku senantiasa mendekatkan diri dengan nafilah (ibadah tambahan), sehingga Aku mencintainya.”

(Bukhari).

Berbuat baik dengan manusia sekeliling kita supaya dengan itu kita mendapat redha Allah. Azam tahun ini kita lebih banyak berbakti kepada manusia .Dalam masa yang sama, kita juga meningkatkan kualiti ibadah seharian kita pada Allah s.w.t

 
4. Set Untuk Kebaikan Bersama.
Apa jua sahaja yang kita mahu capai sebagai azam, niatkan untuk kebaikan bersama bukan untuk kepentingan secara individu. Islam galakkan kita buat sesuatu untuk kebaikan bersama.
Jika ingin menjadi suami solehah, niatkan untuk kebahagiaan isteri anda dan untuk anak-anak anda.
Jika ingin berjaya dalam perniagaan, niatkan kejayaan itu untuk kebaikan anda, keluarga anda dan untuk kebaikan umat Islam.
Jika ingin berjaya dalam pekerjaan, niatkan untuk kebaikan kita bersama rakan-rakan, bukan bangga kerana kita lebih berjaya daripada mereka.
Jika hendak tahu rahsia kebahagiaan untuk tahun ini ? Inilah jawapannya. Perbanyak amalan ini sepanjang tahun ini dan tahun akan datang. Lebih banyak kita memberi, lebih bahagia dan tenang yang akan kita rasa.
Kadang kita akan rasa lebih bahagia jika kita membantu orang yang benar-benar memerlukan. Apa jua yang kita inginkan tahun ini, jadikan tips keempat ini antara salah satu yang kita harus capai.

 

5. Bersemangat dan Jangan Malas
Ini antara satu sikap yang paling sukar untuk kita lawan dalam menghadapi hari-hari di tahun baru. Kebiasaan minggu pertama kita akan bertenaga dan bersemangat untuk melakukan kerja. Namun, semakin hari semakin pudar semangat untuk melakukan sesuatu. Ingatlah ! Kebahagiaan tidak akan dapat diraih hanya dengan tidur yang panjang, bersikap bodoh dan meninggalkan nilai-nilai yang tinggi. Mungkin kita akan rasa lelah atau letih. Namun itu tidak bermakna kita perlu berehat panjang dan terus meninggalkan apa yang kita ingin capai. Berehat sebentar ! Kemudian, BANGKIT. Jangan malas !

Rasulullah s.a.w pernah berdoa :
(Ya, Allah, sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari sifat malas)

Dan Rasulullah s.a.w pernah bersabda :
Orang yang cerdik adalah orang yang mampu mengendalikan hawa nafsunya dan berbuat untuk kehidupan setelah mati. Sedangkan orang bodoh adalah orang yang menurut hawa nafsunya dan banyak berangan-angan yang bukan-bukan kepada Allah.

Apa jua senarai azam baru kita kali ini, pastikan kita mesti capai.
Not I Wish, But I Must
Kita bukan sekadar mengharap agar azam atau cita-cita kita tercapai. Akan tetapi, kita berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk merealisasikan azam tersebut. Ingatlah ! Kehidupan kita bukan hanya di dunia sahaja. Apa jua yang ingin azam dan citakan, kita juga harus menitik beratkan kehidupan di akhirat sana.
Apa azam anda pada tahun ini ? Kongsikan bersama …

Share

admin

No Comments

Leave a reply

× Whatsapp Kami